Přejít na obsah

Výlety po okolí

Z Ústí nad Orlicí se můžete na výlety vydat také do jeho blízkého okolí. Turistické cíle můžete navštívit pěšky, na kole nebo autem. Vždy to bude určitě zajímavý, poučný nebo relaxační výlet. Poznáte historii některých šlechtických rodů, památku UNESCO, zažijete dobrodružství v labyrintu přírodním nebo labyrintu chodeb starých hradů. Vystoupáte po schodištích rozhleden do výšek, odkud shlédnete krásu a malebnost okolní krajiny nebo v údolí uprostřed lesů ochutnáte léčivý pramen. Při svých cestách po okolí určitě najdete další zajímavosti a krásná místa.

Muzeum starých strojů a technologií Žamberk (20 km)

Ojedinělé muzeum tohoto druhu v České republice. Největší díl v činnosti muzea tvoří záchrana a renovace historické techniky. Zaměřuje se na všechny typy parních strojů, lokomobilů, lokomotiv, na staré motory, ať už stacionární či převozné zemědělské, vozidla úzkorozchodných drah, historické obráběcí stroje, případně i další zajímavé technické svědky naší minulosti. Projet se můžete parním vláčkem a obdivovat staré stroje, naleštěné automobily a mnoho dalších skvostů historické techniky. Muzeum sídlí v zrekonstruovaných prostorách bývalé textilní továrny. Více informací zde.

Zřícenina hradu Lanšperk (7 km)

Původní hrad byl založen zřejmě Přemyslem Otakarem II. v polovině 13. století při kolonizaci krajiny, opuštěn byl koncem 16. století. Do dnešní doby se dochovaly zbytky sklepů a příčných zdí paláce, na východě je oddělen mohutným příkopem a valem od dnešní vsi. U části zachovalých zdí hradu je přístupná vyhlídková plošina, která skýtá krásný výhled do okolí.

Horákova kaple (8 km)

Kaple je poutní místo ukryto v lese, nedaleko obce Dolní Dobrouč. Postavil ji v roce 1866 Bernard Dušek jako poděkování za své opakované uzdravení z těžké nemoci, když pil vodu z vyvěrajícího pramene v blízkosti dnešní kaple. Ať přijdete pěšky nebo přijedete na kole, můžete se občerstvit vodou ze studánky a odpočívat v altánu na lavičkách v krásném areálu a rozjímat v klidném lesním zákoutí. Odsud můžete pokračovat na Lanšperk, do Dolní Dobrouče nebo do Dolního Houžovce. Kaple  je od náměstí v Ústí nad Orlicí vzdálena cca 8 km (po červené turistické značce směrem k letišti).

Park Javorka Česká Třebová (10 km)

Park Javorka se rozkládá nedaleko Nového náměstí v České Třebové, založený v roce 1885 v úžlabině pod svahy Robova kopce, kde se dá dobře lyžovat. V jeho dolní části je malý rybníček, uprostřed kterého je nově restaurovaná socha vodníka. Odpočinkové a relaxační místo.

Labyrint přírodní bludiště Brandýs nad Orlicí (12 km)

Bludiště inspirované knihou Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce vás srdečně zve na návštěvu. Přijďte si zabloudit uličkami z habrů, najděte střed a poté se vraťte zpět, bez toho, aniž byste znovu zabloudili.

Zřícenina hradu Brandýs nad Orlicí (12 km)

Počátky hradu spadají do poslední čtvrtiny 13. století. Dodnes se z hradu dochovaly relikty hradebního opevnění, paláce a věže.

Zřícenina hradu Žampach (12 km) , Arboretum

Původní hrad byl postaven ve 2. polovině 13. století, v průběhu třicetileté války byl několikrát vydrancován a následně zpustl. Na místě jsou dnes po stranách stopy hospodářských budov, valeně klenutý sklep paláce, zbytky vstupní brány a hradeb.

Hrad Potštejn (15 km)

Stával na strmém kopci nad Divokou Orlicí, kde se dodnes zachovaly jeho zříceniny. Býval nejmohutnějším a nejpevnějším hradem v celém Podorlicku. Mezi jeho majitele patřil Karel IV. a Jiří z Poděbrad. Je přístupný s průvodcem.

Zámek Potštejn (15 km)

Nově zrekonstruovaný zámek Potštejn nabízí mnoho zajímavých atrakcí a kulturních zážitků jako např. klasické prohlídky zámeckých interiérů, Bubákov, zábavné prohlídky v barokních kostýmech pro děti i dospělé, noční prohlídky s jemně lechtivým nádechem, Pohádkov, zámeckou cukrárnu, ubytování přímo na zámku, zámecký park, svatební obřady a mnoho dalšího.

mek Litomyšl (17 km)

Renesanční zámek zdobený sgrafity byl pro svou jedinečnost zařazen mezi památky světového dědictví UNESCO. Jeho vznik spadá do období 1568-81. Součástí areálu jsou také hospodářské budovy převážně barokní a rozlehlá zahrada s přírodním amfiteátrem.

Hrad Litice nad Orlicí (20 km)

Hrad Litice se nachází v podhůří Orlických hor nad stejnojmennou malebnou vesničkou ležící na řece Divoká Orlice.

Zámecký park Peliny (20 km)

Zámecký park Peliny se nachází v Chocni za zámkem na levém břehu Tiché Orlice. Tento 3,31 ha rozlehlý park se vyznačuje volným uspořádáním zeleně s mnoha palouky, alejemi a průhledy. Díky němu je Choceň často označována jako město v parku.

Zámecký park Žamberk (20 km)

V anglickém stylu byl zřízen pravděpodobně v 1. pol. 19. století na místě barokní francouzské zahrady. Je vyzdoben kamennými slunečními hodinami, glorietem a empírovým bazénkem. Ve východní části parku naleznete hranolovitou věž, součást původního gotického opevnění hradu. V jižní části parku se nachází hřbitov posledních majitelů zámku, rodu Parishů. Park slouží jako relaxační a oddychová zóna ve městě.